Kış halinde, biz bizeyiz. Didim’in yerleşik nüfusu olarak; yazlıkçıları memleketlerine gönderdiğimizden beri havanın, denizin, doğanın keyfini çıkartıyoruz.
Bu yıl zeytin çok. Köylerimizde aile boyu zeytin toplama işi devam ediyor. Kumarikalar çıktı. Özellikle Didim’in yerlileri çoluk çocuk kumarika topluyor hafta sonları. Bizim buralarda dağ çileğinin yerel adı kumarika.
Bağ bahçede mantar, yağmur sonrası çıkan mevsimlik yerel otları toplayan eş, dost, akrabalarımız keyifle fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşıyorlar. Biz de keyifleniyoruz.
Hava ılıman, bazen yağmurlu. Bizim buralarda yağmur sonrası gökyüzü bir başka güzel olur. Göğe bakıyoruz, bazen gökkuşağını yakalıyoruz, keyfimiz yerine geliyor.
Elektriklerimiz sıkça kesiliyor. Daha kaliteli ve kesintisiz hizmet alalım diye 2008 yılında elektrik hizmetleri özelleştirildi. İhaleyi AYDEM aldı. Bize de “mum yüzü” doğdu. AYDEM geldi, bizim payımıza da romantik Didim geceleri düştü. Her yağmur ve fırtına ile birlikte enerjimiz kesildiğinden mumla aydınlanıyoruz.
Turizm ilçesi olduğumuzdan sanırım, Aydın ili genelinde en pahalı suyu biz kullanıyoruz. Bir diğer turizm ilçesi olan Kuşadası’nda metreküp fiyatı 5,51 TL., Söke ve Efeler’de 4,16 TL. iken Didim’de 5,76 TL. ödüyoruz. Bu fiyatlara atık su ücreti dahil, KDV hariç. Vardır bir keramet deyip, suyu dikkatli kullanıyoruz.
Geçenlerde internet pek bir yavaşladı. “Eyvah!” dedik, “ülke gündemi mi karışacak da interneti yavaşlattılar?”. Yanılmışız, büyük düşünmüşüz. Meğerse, şehir merkezindeki ana arterlerde devam eden kazı ve alt yapı çalışmaları sırasında kablolar kopmuş. Öyle dediler. Tamam dedik, bugün de internet kullanmayıveririz.
Pazar günleri dünya bir yana biz bir yana... Didim’de en kalabalık yerler, kasap dükkanları. Malzemesini alan, aile boyu deniz kıyısına, yeşil alanlara mangal keyfine gidiyor. En sık yapılan espriler ise; bir yandan “Vegan Kent” olma yolunda çalışmaların sürdürüldüğü Didim’de, kişi başına düşen et tüketim oranı ile ilgili yapılan espriler.
Siyasi partilerde gündem: İlçe kongreleri. “Kim olacak?”, “Hangi ekip göreve gelecek?”, “Kim kimin adamı?” sohbetleriyle günler geçiyor, derin stratejik planlar yapılıyor.
Ticaret; ehh işte. Esnaf günü kurtarma derdinde. Kimse umudunu kaybetmiyor. Alacak ve borçlarla ilgili hesapları, küçük esnaf da, müteahhit de, turizmci de çoğunlukla kendi arasında, mal takasıyla, değiş tokuş usulüyle hallediyor. Yani Didim ticaretinde sıcak para yok, takas var. O yüzden, para kimseyi bozmuyor, herkes kavgasız gürültüsüz ticaretine bakıyor.
Anlayacağınız hayat bize, Didimlilere güzel. Herkesi Didim’e bekliyoruz.