Başak Kamacı Budak

26 Kas 20171 dk.

“KOLTUĞUMA OTURMA"

En son güncellendiği tarih: 9 Eyl 2022

26.11.2017 tarihinde YURT GAZETESİ’nde yayınlanmıştır.

Siyaset arenasında hep kadınlardan bahsediliyor. Dilimize pelesenk olmuş “daha fazla kadın” la başlayan cümleler... Günü geldiğinde, alışık olduğumuz az sayıda kadın temsili ile mazbatalar alınıyor.

Siyasetin ülkemizdeki o harika “erkeksi stilleri”, kadınları kibarca değil; bayâ kabaca ve fütursuzca arenanın dışına doğru itmeye çalışıyor ve çoğunlukla da başarıyor.

Belli bir noktaya gelmeyi başarmış kadın siyasetçilere de övgümüz yine “erkek stilinde”: “Erkek gibi kadın” diyoruz. Yani kadın, siyaseti erkek gibi yaparsa makbuldür.

Erkek stili siyasete karşı, hem kentlerde hem de ülke genelinde kaderimizin; işinin ehli, “kadın” kimliğiyle siyaset yapmayı becerebilen kadınlarla değişeceğine inanıyorum.

Kadınsı değerlerinden ve pratiklerinden gocunmadan; bunları yaşama katmayı başaran kadınlar; kentlerde adaleti, huzuru ve umudu sağlayacaklar.

“Bu Kentte Kadın Var!...”

“Bu Kentte Kadın Var” sloganıyla, tüm yaşam alanlarının adil, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak şekilde planlanmasını savunan, TMMOB Şehir Plancıları Odası Kadın Komisyonu’nun Haber Bültenleri, düzenledikleri kampanyalar; hislerimize tercüman olur nitelikte.

Sadece kadın şehir plancılarının sorunları ile değil, gecekondularda yaşayan, kentsel dönüşüm mağduru kadınların da; yani kentin en sahipsizlerinin de dertleriyle ilgileniyorlar.

Sadece eğitimli ve meslek sahibi kadınların değil, yoksul ve emekçi kadınların da sesi olmayı başarıyorlar.

Kent için çalışan, yazan-çizen, düşünen böyle kadınların var olduğunu bilmek, ne büyük mutluluk.

Sıkı takipçisi olduğum, Birleşmiş Milletler “Kadın Dostu Kentler Projesi”nin ülkemizdeki en yılmaz savunucularının da TMMOB’un Kadın Şehir Plancıları olmasına da şaşırmamak lazım.

TMMOB İzmir Kadın Çalışma Grubu’nun 2014 yerel seçimleri öncesi sürdürdüğü “Koltuğuma Oturma” Projesi ise hem içeriği hem de sloganı ile muhteşemdi.

Beyler, bence yavaş yavaş koltukları boşaltmanın zamanı geliyor. Çünkü; “Bu Kentlerde Kadınlar Var!....”

#kadın #kadınvesiyaset #tmmob #şehirplancılarıodası #kadınkomisyonu #YurtGazetesi

    1