Başak Kamacı Budak

19 Kas 20172 dk.

DEVLET BABA, ADALET ANNE

En son güncellendiği tarih: 9 Eyl 2022

19.11.2017 tarihinde YURT GAZETESİ’nde yayınlanmıştır.

Adalet kavramının evrensel sembolü olan, bir elinde terazi, öbür elinde kılıç, ayaklarının altında kitaplar ve yılan bulunan kadın heykelini çok beğenirim.

Adaletin kadınla temsil edilmesi tüm kadınlar için bir övünç kaynağı olmasının yanı sıra bir yandan da oldukça ilginç.

Hiç düşündünüz mü, yasa koyucunun, devletin “erkek” olduğu bir dünyada, Adalet neden dişidir?

Adalet kavramı neden bir kadın bedeninde temsil edilmiştir?

Tüm dünyada evrensel adalet sisteminin sembolü olarak kabul edilen heykel, Tanrıça Themis’in Heykeli’dir.

Themis Yunan Mitolojisi’nde doğal ve tanrısal yasayı temsil eder. Adının anlamı da “koymak, yerleştirmek, oturtmak” anlamına gelen bir kökten türetilmiştir.

Adalet tanrıçası Antik Yunan’da da, Mısır’da da Roma’da da hep kadındır. Demek ki, adaletin kadın işi olduğuna inanılmış.

Çünkü kadim kültürler, adaletin önce aileden başladığını biliyorlardı.

Adaletin ailede ilk tecellisi, eve gelen ekmeğin kardeşler arasındaki eşit paylaşımının sağlanmasıdır.

Eve ekmeği getiren baba olsa da bölüşümü yapan annedir. Bu yüzden ilk eşitlik ve adalet duygumuzu bize annemiz verir.

O yüzden evrensel olarak, binlerce yıldır adalet tanrıçamız kadındır.

Yüzyıllar içinde kadının toplumsal konumunun gerilemesi ile birlikte, “devlet baba” bizim “adalet anne”mizi örselemeye başlayınca, Adalet Tanrıçası Themis heykelinin açık olan gözleri, bir bezle bağlanmış; çıplak olan bedeni güzelce örtülmüştür.

Heykelin gözlerinin bağlanması, karar verirken objektif olmanın, kişiye özel karar almamanın göstergesidir. Halbuki Adalet Tanrıçası Themis’in ilk orijinal tasvirlerinde gözünün kapatılmasına ihtiyaç duyulmamıştır.

Çünkü kadının adaletine, vicdanına ve objektifliğine güvenilmiştir. Ama artık adalet de, yasa koyucu da devlet de erkek olduğundan, gözler kapatılmıştır.

Adalet İçin Daha Fazla Kadın...

Adalet kavramının kadınla temsil edildiği adaletsiz bir dünyada, adaleti en katıksız, en güçlü yine kadınların kuracağına inanıyorum.

Adaletsizlikler karşısında en çok kadınlar yaralanıyor, her geçen gün kazanılmış haklarını kaybediyorlar.

O yüzden en çok kadınların adalete ihtiyacı var.

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü’nün ve adalet manifestosunun, CHP Kadın Kolları’nda önemli bir hareketlilik yarattığını görmek de bu açıdan çok umut verici.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse önderliğinde 5 Aralık 2017’de gerçekleştirilecek “Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması”, kadınların adaletine giden yolda atılmış önemli adımlardan birisi olacak.

Keyifle ve gururla izleyeceğiz.

#adalet #adaletheykeli #themis #themisheykeli #chp #fatmaköse #chpkadınkolları #chpkadınkollarıgenelbaşkanı #eşitlikveadaletbuluşması #adalettanrıçası #kadınvesiyaset #yurtgazetesi

    1