Adalet kavramının evrensel sembolü olan, bir elinde terazi, öbür elinde kılıç, ayaklarının altında kitaplar ve yılan bulunan kadın heykelini çok beğenirim.
Tüm dünyada evrensel adalet sisteminin sembolü olarak kabul edilen heykel, Tanrıça Themis’in Heykeli’dir.
Themis Yunan Mitolojisi’nde doğal ve tanrısal yasayı temsil eder. Adının anlamı da “koymak, yerleştirmek, oturtmak” anlamına gelen bir kökten türetilmiştir.
Adalet tanrıçası Antik Yunan’da da, Mısır’da da Roma’da da hep kadındır. Demek ki, adaletin kadın işi olduğuna inanılmış.
Adaletin ailede ilk tecellisi, eve gelen ekmeğin kardeşler arasındaki eşit paylaşımının sağlanmasıdır.
Eve ekmeği getiren baba olsa da bölüşümü yapan annedir. Bu yüzden ilk eşitlik ve adalet duygumuzu bize annemiz verir.
Yüzyıllar içinde kadının toplumsal konumunun gerilemesi ile birlikte, “devlet baba” bizim “adalet anne”mizi örselemeye başlayınca, Adalet Tanrıçası Themis heykelinin açık olan gözleri, bir bezle bağlanmış; çıplak olan bedeni güzelce örtülmüştür.
Çünkü kadının adaletine, vicdanına ve objektifliğine güvenilmiştir. Ama artık adalet de, yasa koyucu da devlet de erkek olduğundan, gözler kapatılmıştır.
Adalet İçin Daha Fazla Kadın...
Adalet kavramının kadınla temsil edildiği adaletsiz bir dünyada, adaleti en katıksız, en güçlü yine kadınların kuracağına inanıyorum.
Adaletsizlikler karşısında en çok kadınlar yaralanıyor, her geçen gün kazanılmış haklarını kaybediyorlar.
O yüzden en çok kadınların adalete ihtiyacı var.
Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü’nün ve adalet manifestosunun, CHP Kadın Kolları’nda önemli bir hareketlilik yarattığını görmek de bu açıdan çok umut verici.
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse önderliğinde 5 Aralık 2017’de gerçekleştirilecek “Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması”, kadınların adaletine giden yolda atılmış önemli adımlardan birisi olacak.
Keyifle ve gururla izleyeceğiz.