top of page
  • Yazarın fotoğrafıBaşak Kamacı Budak

DİDİM’DE "YELKENLER FORA"



DİDİM’DE yaz aylarına sıkışan ve kenti 3 ay sıkış tepiş yapan deniz-kum-güneş turizminin getirdikleriyle-götürdükleri arasında terazinin dengesini arıyoruz.

Alternatif turizmin, kültür öncelikli turizmin gelişmesini istiyoruz. 12 ay turizm istiyoruz.

Neyse ki birileri sadece konuşmuyor, adım atıyor, mücadele ediyor...

Didim Yat ve Yelken Kulübü, Didim’in spor turizmi kenti olabileceği yolundaki umutlarımızı yeşertti.

Bu yıl 14-19 Mayıs ve 21-26 Mayıs tarihlerinde Türkiye Yelken Federasyonu, Türkiye Şampiyonası 2018 Yelken Yarışları, Didim Yat ve Yelken Kulübü ev sahipliğinde Didim’de gerçekleşecek. Didim denizinin, beyaz kelebeklerle buluşacağı Türkiye Şampiyonası için bir Didimli olarak heyecanlıyım. Kulübün lisanslı sporcusu olan, çocuklarım Uygar ve Sırma’nın, ilk yarış deneyimlerini kendi memleketlerinin denizinde yaşayacakları için mutluyum.


Didim’in hem denizi hem de rüzgârı; yelken, sörf ve kite sörf gibi sporlar için oldukça elverişli. Yıllardır bu özellikleri bilinmesine rağmen, Didim ilk kez bu organizasyon ile Türkiye çapında adından söz ettirme fırsatını yakalayacak.

Türkiye’de faal durumda olan toplam 118 adet Yelken Kulübü var. Mayıs ayında işte bu kulüplerden yüzlerce yelken sporcusunu ağırlayacağız. Onları Didim’in muhteşem denizi ve rüzgârıyla tanıştıracağız.

Hep birlikte bu organizasyonun değerini bilelim, kent olarak sahip çıkalım. Çünkü Mayıs ayında gerçekleşecek etkinliğin kentimize hem ekonomik hem de prestij açısından sağlayacağı katkı paha biçilmez.


86 YIL SONRA


Türkiye ve İstanbul’da ilk resmi yelken yarışları 12 Ağustos 1932 tarihinde Moda sahillerinde gerçekleşmiştir.

86 yıl sonra, 2018 yılında Didim’de gerçekleşecek.

Yelken sporu ülkemizde Cumhuriyet döneminde gelişmeye başlayan sporlardan birisi. Atatürk’ün denize olan sevgisini biliyoruz. İstanbul’da Moda Deniz Kulübü’nü sık sık ziyarette bulunan Mustafa Kemal Atatürk, denizde yarışan yelkenleri de keyifle izlermiş.

Tarih: 17 Mayıs 1937...

Mustafa Kemal, Fenerbahçe Yarımadası’nda...

Şu talimatı veriyor:

“Fenerbahçe Yarımadası’nın bir bölümü Belediyeye devredilecek, münasip bir kira ile burada kurulacak bir Kulübe tahsis edilsin ve Türk Gençleri burada yelken sporu yapsınlar”.


Mustafa Kemal’in bu direktifi, TBMM resmi kayıtlarına da geçecek ve bu konuda Bakanlar Kurulu Kararı alınacaktır.


Bu kararın altındaki imzanın sahibi elbette ki, Riyaseti Cumhur Mustafa Kemal Atatürk olacaktır. İşte Türkiye’nin ilk yelken kulübü İstanbul Yelken Kulübü böyle kurulur.

Yeni kurulan bir cumhuriyetin yüzlerce sorunu ile baş etmeye çalışan Riyaseti Cumhur Mustafa Kemal Atatürk’ün yelken sporu ile ilgilenmesine şaşırdık mı?

Tabii ki şaşırmadık. Çünkü O, “Topraklarının ucu deniz olan ulusun hududunu, halkın kudret ve kabiliyetinin sınırı belirler” demiş bir idealist ve düşünce adamı.

Bizim payımıza düşen de kudret ve kabiliyetimizi hatırlamaktan ibaret.

Sevgiyle kalın...

Mayıs’ta Didim’e gelin ve denizlerimizin üzerinde uçuşacak beyaz kelebekleri birlikte keyifle izleyelim.



0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page